Polen

12-daagse busreis naar Polen
van zaterdag 21 mei t/m woensdag 1 juni 2016


reisleider
Ellie Fransen


chauffeur
Riek Rensen


gidsen
??
Oad reizen
 InternetOad reis Polen
 InternetTijd en weer Warschau
INLEIDING
Een unieke rondreis door de belangrijkste Poolse steden en het bijzondere Mazurische merengebied. Naast een rijke cultuur heeft Polen ook een overweldigende natuur. Oerbossen, meren in het noorden en het Tatragebergte in het zuiden. Dit land van de duizend meren is één van de grootste natuurgebieden in Europa. Tijdens deze rondreis kunt u zien dat Polen leeft.
De reis begint in het plaatsje Malbork dat bekend is om het kasteel van Malbork. Deze grootste kruisridderburcht van Europa is tegenwoordig een museum. De reis gaat verder naar Gdansk. U zult hier een beetje een Hollands gevoel krijgen. Dit is te verklaren door de aanwezigheid van tal van Nederlands aandoende gevels. We brengen hier onder andere een bezoek aan de Mariakerk, één van de grootste kerken van Europa. Vanuit Gdansk rijden we naar het Mazurengebied waar we een unieke boottocht over het Elblag kanaal maken. Het kanaal loopt voor een groot deel door bos en moet enorme hoogteverschillen overbruggen. Hiervoor hebben ze een systeem gemaakt waarmee de boten over land worden vervoerd via rails. Vanuit Swieta Lipka, het meest bekende barokke heiligdom in Polen vertrekken we richting Warschau. De Tweede Wereldoorlog richtte hier veel schade aan. Warschau werd voor meer dan tachtig procent verwoest. Veel van de rijke architectuur bleef gelukkig bewaard of werd minutieus nagebouwd. We maken een stadstour gevolgd door een sfeervolle wandeling onder andere langs het Koninklijke paleis, een van de gebouwen die compleet verwoest werden door de Duitse troepen, maar gereconstrueerd is in 1974. Na deze bijzondere sfeervolle stad gaat de reis naar een volgende opmerkelijke stad: Krakau. Krakau was in het jaar 2000 één van de culturele hoofdsteden van Europa en is één van de weinige Poolse steden die vrijwel ongeschonden uit de oorlog is gekomen. Tijdens een stadstour ontdekt u de pure kracht en magie van deze bijzondere stad. Krakau is als het ware één groot openluchtmuseum, maar wel een museum met heel veel leven. Ook een bezoek aan de meest bekende attractie rondom Krakau mag niet ontbreken: de zoutmijn van Wieliczka. Een rondleiding brengt u naar 65 meter diepte met een ondergronds meer, een kapel, kathedraal en postkantoor. Elk onderdeel is compleet uit zout gehouwen. Het einde van de reis is in zicht, maar voordat we huiswaarts keren mag een bezoek aan Wroclaw niet ontbreken. Een prachtige Poolse stad die beschikt over een historisch marktplein met zijn fraaie stadhuis. Eén ding is duidelijk na deze rondreis, waar we ook komen, overal zien we dat Polen niet verloren is, want Polen leeft!

Hoogtepunten
- Hanzestad Gdansk
- Kasteel Malbork
- Mazurengebied Boottocht
- Hoofdstad Warschau
- Indrukwekkend Auschwitz
- Zoutmijn van Wieliczka
- Cultuurstad Krakau
- Wroclaw

Hotels
Aankomst Nachten Vertrek Plaats
21 mei 1 22 mei  Google mapsSlubice
22 mei 2 24 mei  Google mapsGdanski
24 mei 1 25 mei  Google mapsMragowo
25 mei 2 27 mei  Google mapsWarszawa
27 mei 3 30 mei  Google mapsKrakaw
30 mei 1 31 mei  Google mapsWroclaw
31 mei 1 1 juni  Google mapsGera
Hotels
 
 InternetKaliski Slubice Hotel
 InternetGorski
 InternetHotel Gosciniec Molo
 InternetBest Western Felix
 InternetHotel Fero Express
 InternetVega
 InternetPentahotel Gera
dag 1, zaterdag 21 mei, naar Frankfurt aan de Oder
Om 7.40 uur vertrekken we vanuit Zeeland naar het overstappunt Zeddam.
Vanaf Zeddam rijden we naar Slubice in Polen, het eerste overnachtingshotel in de omgeving van Franfurt a.d. Oder.
 Wikipedia Frankfurt a/d Oder
 Wikipedia Slubice
dag 2, zondag 22 mei, via Malbork naar Gdansk
Na het ontbijt vertrekken we richting kasteel Malbork. Dit UNESCO geregistreerde kasteel is één van de grootste middeleeuwse forten in Europa. Dit kasteel was van de 13e tot de 15e eeuw de standplaats van de Germaanse grootmeester en de hoofdstad van de Germaanse Kruisridderorde. Tegenwoordig is dit indrukwekkende kasteel één van de trekpleisters van Malbork. Diner en overnachting in de omgeving van Gdansk.
 Wikipedia Malbork
dag 3, maandag 23 mei, Gdansk
In de ochtend brengen we een bezoek aan de stad Gdansk, ooit één van de rijkste steden van Europa. Nederland deed veel zaken met deze Hanzestad waardoor veel Nederlandse invloeden terug te vinden zijn. De bezienswaardige Groene Poort is door een Nederlander ontworpen en geheel gebouwd van Hollandse bakstenen. Ook de Koninklijke route, waarlangs in de middeleeuwen de vorsten via deze route de stad binnenkwamen, mag niet ontbreken. Hier vindt u de mooiste bezienswaardigheden. We lopen door het sfeervolle Mariastraatje en bezoeken de Mariakerk, één van de grootste kerken van Europa. De stadsbezichtiging eindigt na een bezoek aan een ambergalerie waar te zien is hoe de stenen uit de prehistorie worden verwerkt tot sieraden. Vanmiddag heeft u de tijd om Gdansk zelf te verkennen.
 Wikipedia Gdansk
 InternetGdansk stadskaart
dag 4, dinsdag 24 mei, van Gdansk naar de Mazuren
Na het ontbijt rijden we via een prachtige route naar het Mazurisch merengebied waar we een unieke boottocht maken over het Elblag kanaal. De boot wordt enkele malen uit het water getild om over land via een railsysteem naar het volgende stuk kanaal getransporteerd te worden. Na deze onvergetelijke excursie gaan we voor het diner en overnachting naar ons hotel.
 Wikipedia Mazuren
dag 4, woensdag 25 mei, Mazurengebied
Vandaag bezoeken we de Wolvenschans, een groot militair bunkercomplex dat diende als hoofdkwartier van Hitler, het Duitse leger en de 'Luftwaffe'. We vervolgen onze reis richting Swieta Lipka, het meest bekende barokke heiligdom in Polen. Het complex is gebouwd door de Jezuïeten in de 17e eeuw. De frescoschilderingen vullen het gehele plafond en het barokke orgel uit 1721 is prachtig versierd met heiligen en engelen, die in beweging kunnen worden gezet tijdens een concert. Na deze bezichtigingen vertrekken we richting Warschau.
 Wikipedia Swieta Lipka
dag 6, donderdag 26 mei, Warschau
Vanochtend bezoeken we de hoofdstad van Polen, Warschau. Onder leiding van een gids maken we een stadstour per bus langs de belangrijkste monumenten. Vervolgens wandelen we via de Koninklijke Route naar het oude stadscentrum en komen langs de mooiste plekjes, inclusief St. Janskathedraal en het Koninklijk paleis aan het Slotplein. Het paleis werd compleet verwoest door de Duitse troepen na de Opstand in Warschau in 1944, maar volledig gereconstrueerd in 1974. Het paleis was ooit de officiële residentie van de Poolse koningen. Wij beëindigen onze wandeling bij de Rynek, de oude stadsmarkt met de kleurrijke Patriciërshuizen. De middag kunt u vrij besteden en bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Historisch museum.
 Wikipedia Warschau
dag 7, vrijdag 27 mei, van Warschau naar Krakau
Na het ontbijt vertrekken we richting Krakau. Onderweg bezoeken we het Jasna Góra-klooster in Czestochowa. We vervolgen onze weg voor drie overnachtingen in Krakau.
 InternetCzestochowa
 WikipediaJasna Góra
 InternetKrakau stadskaart
dag 8, zaterdag 28 mei, Ochtend Krakau, middag Auschwitz (optioneel)
We gaan op ontdekking door Krakau. Tijdens deze tour ontdekt u de pracht en magie van Krakau, eigenlijk één groot openluchtmuseum. Tijdens een wandeling over de Koninklijke Route zien we de meeste highlights. U zult zich verwonderen over het Marktplein (de grootste in zijn soort van Europa) met de Lakenhal, de Mariakerk en de raadhuistoren. De rest van de dag heeft u vrije tijd in Krakau, tenzij u meegaat naar Auschwitz. Sinds 1979 staat het Auschwitz-Birkenau kamp op de UNESCO werelderfgoedlijst. Vandaag de dag is het een museum over de Holocaust en een monument voor de slachtoffers van het fascisme (optioneel, kosten € 15,- p.p. bij boeking doorgeven).
 Wikipedia Krakau
 Wikipedia Auschwitz
dag 9, zondag 29 mei, Wieliczka, vrije middag in Krakau
De wereldberoemde zoutmijnen van Wieliczka staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Werkelijk alles is hier in zout gehouwen: St. Kinga's kapel, beelden, kroonluchters en nog veel meer. Een uniek tafereel. De middag is ter vrije besteding in Krakau.
 Wikipedia Wieliczka-zoutmijn
dag 10, maandag 30 mei, Van Krakau naar Wroclaw
We verlaten Krakau en gaan naar de volgende prachtige Poolse stad: Wroclaw. In de middag staat er een stadsrondleiding op het programma inclusief een bezoek aan het Panorama Raclawice. Dit indrukwekkende ronde schilderij van 15 x 120m groot stelt de slag bij Raclawice voor uit 1794.
 Wikipedia Wroclaw
dag 11, dinsdag 31 mei, via Dresden naar omgeving Chemnitz
Bij de grensplaats Görlitz verlaten we Polen. We gaan richting Dresden voor een korte stadswandeling. Daarna gaan we op weg naar ons overnachtingsadres in de omgeving van Chemnitz.
 InternetPanorama Raclawicka
 Wikipedia Görlitz
dag 12, woensdag 1 juni
Naar huis
Via de Duitse autosnelwegen gaan we terug naar Nederland. In Zeddam staat er nog een afscheidsdiner voor u klaar.
Polen groepsfoto


Klik voor vergroting en downloaden

Uw aanvullingen en suggesties zijn welkom. M.v.g. Frans Jacobs
  Top Print