MacedoniŽ

11-daagse vliegreis naar MacedoniŽ
van vrijdag 13 t/m maandag 23 september 2013


reisleider
Bill van Schie


ass. reisleider
Jeanine van Schie


gids
Sveto


chauffeur
Aleksandar
Drietour reizen
 InternetTijd en weer Skopje
 InternetTijd en weer Thessaloniki
 InternetMacedoniŽ reisverslagen
 WikipediaFresco schilderen
 WikimediaFresco's MacedoniŽ
 WikimediaFresco's Griekenland
 YouTubeMacedoniŽ (28 min.)
INLEIDING
Alexander de Grote is een van de bekendste persoonlijkheden uit de klassieke oudheid. Zijn vader Philippus had heel Griekenland al onderworpen en Alexander breidde het rijk uit naar het complete Midden-Oosten. Zijn thuisland MacedoniŽ is nu een provincie in het noorden van het huidige Griekenland. Toch is er nůg een MacedoniŽ, een zelfstandige staat die vroeger tot JoegoslaviŽ behoorde. U vindt er een fascinerend land met een indrukwekkende geschiedenis, schitterende landschappen en vriendelijke mensen. Eeuwenoude orthodoxe kerken en kloosters, diepblauwe bergmeren en sfeervolle stadjes, volop ingrediŽnten voor een prachtige reis.
 WikipediaPhilippus II
 WikipediaAlexander de Grote     Film: Alexander de Grote 
 InternetOntdek MacedoniŽ
REISSCHEMA
AankomstNachtenVertrek PlaatsTelefoonnummer
13 sept114 sept  Google mapsSkopje00389 23292929
14 sept216 sept  Google mapsStrumica00389 34344600
16 sept117 sept  Google mapsAmouliani Island0030 2377051102
17 sept219 sept  Google mapsThessaloniki0030 2310505500
19 sept221 sept  Google mapsOhrid0030 38946277211
21 sept223 sept  Google mapsOhrid00389 46263361
HOTELS
 
 InternetHoliday Inn
 InternetHotel Gligorov
 InternetAgionissi Resort
 InternetHotel Astoria
 InternetHotel Bellevue
 InternetHotel Millenium Palace
dag 1, vrijdag 13 september
VluchtnummerVertrekAankomst
OR 17505.30 uur08.30 uur
Op Schiphol worden we opgewacht door onze reisleider Bill van Schie en zijn dochter Jeanine en ontmoeten we de overige deelnemers aan de reis.
We vliegen van Amsterdam naar Skopje.
Op het vliegveld van Skopje worden we opgewacht door onze gids Sveto en chauffeur Aleksandar. Skopje is de geboorteplaats van Moeder Teresa. Na het inchecken in het hotel maken we een stadswandeling en bezoeken we de gedenkplaats van Moeder Teresa op de plek waar haar doopkerk stond. Ook gaan we naar het centrale stadsplein, de oude bazaar "Beerhouse An" waar we bij overvloedige regenval de lunch gebruiken, het grote fort en een oude Macedonisch-Orthodoxe kerk. 's Middags vervolgen we de stadswandeling met een bezoek aan het Archeologisch Museum en besluiten met een bezoek aan het standbeeld en de Gedachteniskapel van Moeder Teresa.
Na het diner brengen we nog een bezoek aan het prachtig verlichte stadscentrum.
 Google mapsSchiphol
 WikipediaArkefly
 Google mapsSkopje Airport
 InternetSkopje Airport (aankomst)
 InternetLunch Beerhouse An
 Google mapsSkopje
 WikipediaSkopje
 InternetSkopje reisverslag 
 InternetSkopje stadskaart
 InternetSkopje infokaart
 YouTubeSkopje info(25,52 min.)
 YouTubeSkopje fontein(11,33 min.)
dag 2, zaterdag 14 september
Vanuit Skopje vertrekken we om 9.00 naar het zuidoosten van MacedoniŽ, een van de meest authentieke regio's van het land.
Van 10.00 tot 11.15 uur bezoeken we de opgraving Stobi.
Vervolgens gaan we op de koffie bij de zeer mooi gelegen "Popova Kula Winery".
Na de lunch in Strumica gaan we, na een omweg wegens asfaltwerkzaamheden en een stevige wandeling, het nonnenklooster Veleusa bezoeken met onder meer de mooi aangelegde tuin. De zuster geeft, met vertaling van Sveto, uitgebereid informatie over de kloosterkerk met de vele fresco's en ons bezoek wordt afgeloten met een kopje thee. We bezoeken later in de middag het Byzantijnse klooster Vadioca dat behalve van religieuze ook van historische betekenis is voor MacedoniŽ.
 InternetStobi fotoserie
 InternetPopova KULA Winery
 Google mapsStrumica
 InternetStrumica fotoserie
 Google mapsLeontiuskerk Vodoca
 YouTubeKlooster Veleuza (02.26 m.)
 InternetKloosterkerk Vodoca
 YouTubeHotel Sirius, Spa (00.41 m.)
dag 3, zondag 15 september
We wonen in Strumica de prachtige orthodoxe doopdienst van Christov bij, gevolgd door een korte gebedsdienst.
De lunch ontvangen we in het aangrenzende "parochiehuis".
's Middags kunnen we op eigen gelegenheid het stadje te bezichtigen of de tijd rustig in het hotel doorbrengen.
dag 4, maandag 16 september
We passeren met een oponthoud van ruim een half uur de grens met Griekenland en rijden door het Griekse deel van MacedoniŽ naar Serres.
Na de koffiepauze in Serres bezoeken we het middeleeuwse Heilig Kruisklooster, ongeveer 16 km noord-oostelijk van Serres, rijk aan fresco's en iconen. We sluiten het kerkbezoek af met een speciaal gebakje dat ons aangeboden wordt door de zusters. Nadat we nog een klein museum bezocht hebben verlaten we omstreeks 13.00 uur het kloostercomplex. In restaurant "To Xpudo" hebben we een eenvoudige lunch. Onderweg naar het Schiereiland Athos worden we overvallen door een hevige regenbui. Ondanks de vertraging komen we nog redelijk op tijd aan op het adres vanwaar we per boot moeten oversteken naar het eiland Amoliani waar ons hotel staat. Ook het oversteken per boot is best nog avontuurlijk door de hoge golfslag. Tegen 21.00 uur, nadat ieder zich in een huisje geÔnstalleerd heeft, kunnen we naar het diner.
 Google mapsSerres
 Google mapsTimios Prodimos
 Google mapsChalkidiki
 Google mapsAlistratis
 YouTubeAmoliani (04.40 min.)
dag 5, dinsdag 17 september
Om 9.00 uur vertrekken we van het eiland Amoliani weer terug naar het vasteland waar we om 10.30 uur op de boot stappen. Tijdens een mooie boottocht varen we langs het bergachtige schiereiland Athos, waar de Grieks-Orthodoxe kloosters de dienst uitmaken. Het is in feite een staat binnen een staat, met eigen wetten en regels. Na de lunch rijden we in de namiddag naar de grote historische stad Thessaloniki waar we onze intrek nemen in Hotel Astoria, in het centrum van de stad. Na het diner gaan een aantal van ons nog een avondwandeling maken naar het grote Aristoteles Plein.
 Google mapsAthos
 WikipediaSchiereiland Athos
 InternetKloosters Athos
 YouTubeMonniken Psalm (08.45)
 Google mapsThessaloniki
dag 6, woensdag 18 september
Vandaag brengen we een met de Griekse gids uitgebreid bezoek aan Thessaloniki. We beginnen 's ochtends met een wandeling in de benedenstad met onder meer een bezoek aan de Kathedraal met de relieken van de heilige Gregorius Palamasen, de Witte Toren en we bezoeken de kerk van de Heilige Sofia. Na de koffiepauze in cafť "Terra Antiqua" bij het Archeologisch Museum gaan we richting bovenstad. Onderweg bezoeken we nog de kerk van Sint Dimitrius, de grootste kerk van Griekenland met een crypte die vroeger het oostelijk gedeelte van het Romeinse badhuis was. We gaan naar de sfeervolle oude bovenstad met zijn smalle straatjes en kleine huisjes waar we ook de lunchen in een restaurant met een terras dat uitziet over de stad. Na een bezoek aan de toren van de oude stadsmuren gaan we terug naar het hotel. In de namiddag is er nog tijd om op eigen gelegenheid de benedenstad verder te verkennen.
's Avonds na het diner zijn er bij een demonstratie ernstige rellen in de straat bij het hotel, waarbij zelfs door de mobiele eenheid met traangas geschoten wordt op de demonstranten.
Vanaf het balkon bij onze kamers kunnen we de ontwikkelingen goed volgen.
 Google mapsThessaloniki
 pdfThessaloniki citymap
 WikipediaSt Demetrius
 WikipediaThessaloniki
 YouTubeThessaloniki (0,31 min.)
dag 7, donderdag 19 september
Wegens de onzekere ontwikkelingen in Griekenland heeft de reisleiding besloten om het programma aan te passen en rond de middag reeds het land te verlaten.
's Morgens rond 10.30 uur bereiken we het stadje Edessa met midden in het centrum natuurlijke waterbronnen en watervallen. Om 13.30 uur passeren de grens en reizen terug naar de republiek MacedoniŽ. In het stadje Bitola hebben we de lunch in Restaurant Millenium. Na de lunch bezoeken we het Archeologisch Museum.
Ten zuiden van de stad Bitola bezoeken we de resten van de antieke stad Heraclea Lyncestis, met een aantal goed bewaard gebleven mozaÔekvloeren en gebouwen uit de Romeinse tijd. Via Bitola, dat in de Ottomaanse tijd een belangrijk cultureel centrum was, gaan we verder naar Hotel Bellevue aan het Meer van Ohrid, de parel van MacedoniŽ.
 Google mapsEdessa      WikipediaEdessa
 Google mapsBitola        WikipediaBitola
 Google mapsHeraclea   WikipediaHeraclea
dag 8, vrijdag 20 september
Onze dag begint via de prachtige weg langs het meer van Debar en de ongenaakbare bergen, die de grens met AlbaniŽ vormen. Onderweg bezoeken we het vrouwenklooster St. Joris, dit is het klooster waar alle hoeden van de Macedonische priesters worden gedecoreerd. Als laatste bezichtigen we tegen 12.00 uur het mystieke klooster ĒSt. John BigorskiĒ, dat zijn naam leent van het ďBigor-gesteenteĒ, en de aanliggende kerk waar we ťťn van de meest waardevolle iconostases van MacedoniŽ aantreffen.

 Google mapsMeer van Ohrid
 InternetMeer van Ohrid
 InternetOrthodoxe kerken
 InternetBigorski Abdij
 Google mapsVevchani Lunch/bronnen
dag 9, zaterdag 21 september
Ohrid is de meest populaire bestemming in MacedoniŽ. Het stadje heeft een prachtig historisch centrum en een mooie ligging aan het meer. We maken een uitgebreide stadstour langs onder meer de St. Sofiakathedraal, het oude Griekse theater, het robuuste Fort van Samuil, de kerk van St. Clement met zijn fresco's en de opgravingen van Plaoönik. Op de punt van het schiereiland staat het stijlvolle kruisvormige kerkje van Johannes.
Vanaf het kerkje varen we naar "Taverna Momir", prachtig gelegen aan het water, voor de lunch met vis.
 Google mapsOhrid
 InternetOhrid St. Sophia
 InternetOhrid Johan Kaneo
 InternetEdessa
 pdfOhrid citymap
 YouTubeOhrid (06.59 min.)
 YouTubeOhrid (59.01 min.)
 YouTubeOhrid (12,07 min.)
 GooglePlaoönik Ohrid
 InternetSt. John Kaneo
dag 10, zondag 22 september
Om 9.00 uur vertrekken we naar St. Naum aan het meer van Ohrid nabij de grens met AlbaniŽ. Onderweg stoppen we bij het "Museum op het water". Door Bill wordt een korte kerkdienst gehouden in de kerk St. Naum.
Na de kerkdienst worden groepsfoto's gemaakt en lunchen we op een zonnig binnenterrein en genieten van een speciaal bereide pannenkoek. Daarna maken we een boottocht op een kristalhelder meer met waterbronnen.
Tegen 14.30 uur zijn we weer bij ons hotel in Ohrid. Een groepje van 6 personen gaat nog met Alex naar het stadje Pogradec in AlbaniŽ. De overigen brengen hun tijd door in Ohrid.
De dag wordt in het hotel afgesloten met een feestelijk diner met live muziek en met toespraken en bedankjes.
Ter gelegenheid van de verjaardag van Betsie krijgt het dessert een extra feestelijk tintje.
 YouTubeSt. Naum (68 min.)
 InternetKlooster St. Naum
 Internetrestaurant "Ostrovo"
 YouTubeSt. Naum Ostrovo (04,15)
 Google mapsPogradec AlbaniŽ
dag 11, maandag 23 september
VluchtnummerVertrekAankomst
OR 118408.45 uur13.40 uur
Om 7.00 uur vertrekken we naar het vliegveld van Ohrid.
Terugvlucht van Ohrid, via een tussenstop op het vliegveld van Tirana in AlbaniŽ, naar Amsterdam.
 Google mapsOhrid Airport
 InternetOhrid Airport (vertrek)
 InternetLuchthaven Tirana


Zet de muisaanwijzer op het hoofd om de naam te zien.

Uw aanvullingen en suggesties zijn welkom. M.v.g. Frans Jacobs
  Top Print