Portugal

10-daagse vliegreis naar Lissabon en omgeving
van zaterdag 8 t.m. maandag 17 september 2012


reisleider
Johan van Olmen


chauffeur
Hannibal


gids
Paula Fernandez
Fotoreportage

Hoe laat nu in Lissabon?
Het weer in Lissabon
Hotel Praia Mar
Hotel Lux Mundi
Hotel Quality Inn
dag 1, zaterdag 8 september
Tegen 8.00 uur vertrokken we vanuit Zeeland per twee minibusjes, met daarin 15 personen, naar Schiphol. Een echtpaar reisde op eigen gelegenheid van Leiden naar Schiphol.
We troffen elkaar om half 10 in vertrekhal 1 van de Luchthaven Schiphol.
Het inchecken verliep vlot en ieder was in de gelegenheid om te winkelen of had gelegenheid genoeg om koffie te drinken.
Het vliegtuig van TAP naar Lissabon, was wat later weg dan gepland, maar uiteindelijk kwamen we toch op tijd aan in Lissabon. De buschauffeur, Hannibal, verwelkomde ons op de luchthaven.
Vandaar ging het per bus naar Carcavelos, waar we omstreeks 16.00 uur onze intrek namen in Hotel Praia Mar. Een prima onderkomen gelegen op circa 400 meter van het strand.
Na aankomst gingen allen naar de strand boulevard en namen er een terrasje.
Het avondmaal was een lopend buffet met keuze uit een drietal vis- en vleesgerechten met bijlage. Vooraf kon men hier telkens een soep en/of salade nemen. En na het uitgebreide maal was er een ruime sortering aan toetjes.
Na het diner vertrokken de meesten op verkenning naar het dorpspleintje.
(Google Maps) Lissabon Lissabon (wikipedia)
Lissabon (website)
dag 2, zondag 9 september
De wake-upp was gezamenlijk om 07.00 uur.
Na het uitgebreide ontbijtbuffet reisden we naar de stad Lissabon.
Op het programma stonden een bezoek aan het Paleis Queluz met de tuinen en vele sculpturen, vervolgens een bezoek aan de wijk Alfama, het stadscentrum Rossio en het klooster Jerónimos. Vandaag maakten we kennis met onze gids Paula Fernandez, die perfect Nederlandstalig was en bijzonder veel wist te vertellen. Ze zou tot zaterdagmiddag onze gids zijn tijdens de reis, met uitzondering van dinsdag 11 september.
Allereerst brachten we een bezoek aan het Paleis Queluz. Dit paleis met haar stijlvolle roze gevel is een van Portugals mooiste paleizen in rococostijl. Het ligt 14 km ten noordwesten van Lissabon. Deze locatie was niet per bus te bereiken. Na de nodige tijd te hebben verloren met om te rijden moesten we vervolgens een stuk lopen om bij deze locatie te komen omdat de omgeving was afgezet vanwege een plaatselijk georganiseerde marathon. Ook dit nam even wat tijd in beslag.
Het bezoek aan het Paleis Queluz was bijzonder goed en iedereen was voldaan na het bezoek.
Vervolgens togen we per bus, die nu wel bij het paleis kon komen naar het centrum van Lissabon. Daarna was er nog gelegenheid voor een kopje koffie in een winkelcentrum. We werden afgezet, na een korte rondrit door Lissabon, nabij de kathedraal van Lissabon, die we niet bezochten, maar wel de Kerk St. Antonio, die aan de andere zijde van de weg lag. In de crypte van deze fraaie kerk bezochten we de plaats waar de heilige Antonius van Padua werd geboren en bezichtigden we de sacristie en de kerk.
Vervolgens gingen we naar de Praça Pedro IV, het centrale plein in de wijk Rossio, alwaar we de lunch hebben gebruikt in een gelegenheid genaamd Pic-Nic, waar we gezellig gezeten waren op het terras aan dit grote stadsplein.
De lunch bestond uit een kop soep, een broodje met hamburger en bijlagen, een grote portie pommes frites en een spiegelei. Ook kreeg eenieder nog een drankje naar keuze daarbij. Het was voor velen een te grote portie. De kosten bedroegen afgerond naar boven € 160,00, het geen binnen de norm bleef van € 9,00 per persoon.
Na de lunch was er tot 15.00 uur gelegenheid de wijk Rossio te bezoeken. De ene persoon deed dat, de ander ging shoppen, dit naar eigen keuze.
De stadswijk Alfama hebben we niet bezocht omdat deze te voet moest worden gedaan. We hadden dan de steile straat bij de kathedraal omhoog moeten gaan. En ook de wijk Alfama is bezaaid met steile hellingen en trapstraatjes, wat niet te doen was voor een tweetal personen binnen onze groep. In overleg met de gids werd besloten deze wijk niet te bezoeken.
Om 15.00 uur vertrokken we per bus naar de wijk Belém voor een bezoek aan het Klooster Jéronimos. Een prachtige gelegenheid en inderdaad een juweel van de Manuelstijl. We bezochten de kloostergang, de kapittelzaal, en de refter en vervolgens de bijbehorende kerk.
Daarna gingen we per bus nog naar de Torre de Belém en het monument Padrão dos Descobrimentos (Monument der Ontdekkingen). We hadden ruimschoots de tijd om dit alles te bezichtigen aan de monding van de rivier de Taag.
Vervolgens keerden we terug naar het hotel in Carcavelos waar we om 17.45 uur arriveerden.
Lissabon film (13 min.)
Lissabon fotogalerie
Monument der Ontdekkingen
(Google Maps) Torre de Belém Torre de Belém
(Google Maps) Lisbon Cathedral Lisbon Cathedral
Klooster Jerónimos
(Google Maps) Lisbon Cathedral Museu Nacional
(Google Maps) Vasco da Gama-brug Vasco da Gama-brug
Casa de Linhares
Azulejo
Fadomuziek
dag 3, maandag 10 september
Vandaag staan op het programma een bezoek aan Sintra en Cabo da Roca.
Per bus vertrokken we naar Sintra voor een bezoek aan het Moorse Paleis Paco Real. Een prachtige gelegenheid met veel bezienswaardigheden. Na een bezoek aan het paleis dronken we gezamenlijk koffie met een plaatselijke specialiteit erbij op een terras tegenover het paleis.
Om 11.00 uur vertrokken we weer per bus naar Cabo da Roca, het meest westelijke puntje van Europa, daar waar de Serra da Sintra eindigt in een 150 m. hoge kaap. Hier hielden we ons enige tijd op en kon eenieder zijn of haar kiekjes schieten.
Daarna vertrokken we naar Carcais waar we de verdere dag invulden met de gezamenlijke lunch en een bezoek aan het vissersstadje Carcais. De gids Paula hadden we een halve dag ter beschikking. De bus vertrok ook want deze moest voor onderhoud naar de thuishaven.
De lunch werd gezamenlijk gebruikt op het terras van restaurante Palm Tree aan het Largo de Camões 46 te Carcais en bestond uit soep, een broodje hamburger met pommes frites en een drankje.
Na de lunch was ieder in de gelegenheid de stad te bezichtigen met de vele bezienswaardigheden of te shoppen. Om 17.50 uur gingen we per trein naar Carcavelos. De kosten voor deze treinrit bedroegen € 1,58 per persoon. Om 18.30 uur waren we weer allen in het hotel te Carcavelos voor het diner en invulling van de avond.
(Google Maps) Sintra Sintra
(Google Maps) Paleis van Sintra Paleis van Sintra
(Google Maps) Cabo da Roca Cabo da Roca
dag 4, dinsdag 11 september
Naar de museumstad Évora. Het historische centrum van de stad is opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Évora was ooit het centrum van de Portugese contrareformatie en de inquisitie. Met uw gids bekijkt u de belangrijke bezienswaardigheden, zoals de Romeinse Dianatempel uit de 2e eeuw en de vroeg-gotische kathedraal, gebouwd van 1186 tot 1024 met een klooster uit de 14e eeuw. Tenslotte maakt u een wandeling in de schilderachtige joodse wijk waar de filosoof Spinoza heeft gewoond.
Na het uitgebreide ontbijt vertrokken we om 09.00 uur naar de museumstad Évora. Het stadscentrum is opgenomen op de werelderfgoedlijst. Onze gids Paula was op deze dag niet beschikbaar wegens verplichtingen elders. We zouden, zo bleek later op de dag, ook niet worden begeleid door de Nederlandssprekende gids Luzia. In plaats daarvan troffen we om 14.00 uur de Engelstalige gids Olga, die ook de Duitse taal machtig was. We vroegen haar de Duitse taal te gebruiken tijdens de rondleiding door de stad.
Omstreeks 11.00 uur werd de reisleider Johan benaderd per telefoon door een dame van de reisagent Bleu Coast Travel, die vervolgens mededeelde dat de Nederlandstalige gids Luzia zich 's morgens had ziek gemeld en dus niet ter beschikking was. Dit was op een 20-tal kilometer vóór we de stad Évora benaderd waren, tijdens de koffiestop onderweg. De dame Olga deed goed haar best om alles te vertellen, maar de interesse naar haar te luisteren was niet bijzonder groot, omdat velen haar niet verstonden omdat ze de taal niet machtig waren.
Tijdens de wandeling door de stad bezochten we de kathedraal, de Dianatempel en vervolgens nog extra een bezoek aan de Capela dos Ossos (Beenderenkapel) in een voormalig Franciscanerklooster.
Tegen het einde van de rondwandeling misten we op een gegeven moment een viertal dames, die wegens shoppen de groep hadden gemist. En dat terwijl ze duidelijk gewaarschuwd waren bij de groep te blijven en niet te gaan shoppen.
De schilderachtige Joodse wijk waar Spinoza heeft geleefd hebben we niet bezocht. De temperatuur was hoog, n.l. 37°! Velen hadden daar moeite mee.
Op een terrasje bij een kleine eetgelegenheid gebruikten we gezamenlijk de lunch.
De lunch bestond uit een groentesoep, een broodje naar keuze met kip, tonijn of ham en kaas en een drankje. Het lunchadres was Cafetaria VIP's Rua 5 de Outrubo no. 50 te Évora.
(Google Maps) Évora Évora
Museu de Évora
Vasco da Gama
Kathedraal van Évora
Romeinse tempel Évora
dag 5, woensdag 12 september
U vervolgt uw reis naar Fátima, het Lourdes van Portugal. Onderweg bezoekt u het tot nationaal monument verklaarde ommuurde stadje Obidos, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Vervolgens naar het vissersdorp Nazeré, waar de 17e-eeuwse bedevaartskerk, Nossa Senhore de nazaré (Onze Lieve vrouwe kerk) bekijkt. tenslotte naar Batalha waar u het majestueuze dominicanenklooster Santa Maria de Vitória bezoekt.
Om 08.30 uur verlieten we het hotel in Carcavelos. Voor vandaag stonden op het programma een bezoek aan het ommuurde stadje Obidos, het vissersdorpje Nazaré en tenslotte het voormalige Dominikanerklooster Santa Maria de Vitória, momenteel een domein van Defensie. Daarna zouden we aankomen in Fatima en onze intrek nemen in het gereserveerde hotel aldaar.
Het bezoek aan Obidos was geweldig. Gezamenlijk bezochten we de Mariakerk. De San Tiagokerk aan de voet van het kasteel was niet geopend en kon dus niet worden bezocht. ! Er werd na het bezoek aan de Mariakerk gezamenijk koffiegedronken in een van de gelegenheden aldaar waar de plaatselijke likeur werd geproefd. Verder verkende ieder op eigen gelegenheid het prachtige ommuurde stadje en velen bewandelden de vestingsmuur die het gehele stadje omsloot.
Om 11.00 uur zetten we koers naar het vissersdorpje Nazaré, gelegen aan de Atlantische Oceaan. Op eigen gelegenheid werd de mogelijkheid geboden om het prachtige bedevaartskerkje Nossa Senhore de Nazaré te bezoeken of wat rond te dolen op het stadspleintje voor de kerk en te genieten van het prachtige panoramauitzicht. Omstreeks 12.30 uur zetten we de reis verder voort naar het benedengedeelte van het stadje Nazaré waar we de lunch hebben gebruikt. De lunch was wederom goed verzorgd, een drankje inbegrepen. We genoten de lunch op een pleintje in de benedenstad in Casa Lázaro Praça Sousa Oliveira 17 te Nazaré.
Na de lunch was iedereen vrij tot 14.45 uur om op eigen gelegenheid het stadje te verkennen.
Toen ging de tocht verder naar Batalha waar we het voormalige Dominikanerklooster Santa Maria de Vitoria bezochten, dat een militair domein is geworden. Het is een prachtig klooster met fraaie gotische kerk en verscheidene graven van koningen van Portugal. Ook was hier het graf van de onbekende soldaat met een erewacht. Na het gezamenlijke koffiedrinken reisden we verder naar Fatima, het bekende bedevaartsoord in Portugal waar de H. Maagd aan drie herderskinderen is verschenen in 1917.
We namen ons verblijf in Hotel Lux Mundi. De kamers waren er prima, maar het diner 's avonds was minder goed en zeer eenvoudig. Niemand heeft er met smaak gegeten. Ook het ontbijt de volgende ochtend was niet van die klasse die we de afgelopen dagen gewend waren.
Op drie personen na gingen allen gelijk na aankomst naar het heiligdom om dat nader te bekijken en er enkele kaarsen te branden. Ze bezochten het plein voor de basiliek, de speciale Mariakapel en de bedevaartskerk met de graven van de zieneressen en ziener. De kerk was eenvoudig te noemen en had niet veel opsmuk. Vóór aankomst in Fatima had de gids Paula de groep laten weten, dat wij de andere dag een bezoek zouden gaan brengen aan de Universiteit van Coimbra. Zij had daartoe een afspraak gemaakt. Op het programma stond echter een nog 1½ uur durende bezoek aan Fatima. Ging dat door dan verviel het bezoek aan de Universiteit van Coimbra. Juist voor het gebruik van het diner werd hierover met de groep gesproken en kozen de meesten voor een bezoek aan de Universiteit van Coimbra in de volgende ochtend omdat allen reeds het heiligdom in Fatima hadden bezocht.
Na het diner werd door allen deelgenomen aan de kaarsjesprocessie en het rozenkransgebed op het plein voor de basiliek. Dit begon om 21.30 uur. Aan de daaropvolgende bedevaartsmis om 22.30 uur werd door niemand van de groep deelgenomen.
O.L.Vrouw van Fatima Wiki
O.L.Vrouw van Fatima Web
Klooster Santa Maria 360
dag 6, donderdag 13 september
Om 09.00 uur verlieten we het hotel in Fatima. Op het programma stond een nog 1½ uur durende bezoek aan het bedevaartsoord Fatima. In een gezamenlijk overleg werd de vorige avond besloten om dit te ruilen voor een extra ingelast bezoek aan de Universiteit van Coimbra met de fraaie bibliotheek Joanina, de kapel en de andere zalen!
Daarna bezochten we het Franciscanerklooster met zijn fraaie kerk en de graven van een tweetal koningen van Portugal.
De lunch werd om 12.30 uur gebruikt in Brosia do Mondego Rua Ferreira Borges 211 te Coimbra.
Na de lunch bezochten we nog het Capucijnerklooster San Antonio dos Olivair in één van de voorsteden van Coimbra, een extraatje van onze gids Paula en waardevolle extra toevoeging aan het programma.
Hierna werd de reis voortgezet naar Porto.
We kwamen in Porto aan omstreeks 17.00 uur en namen onze intrek in Hotel Quality Inn aan het Praça de Batalha, midden in het stadscentrum.
Het diner werd gebruikt voor deze dag en de komende dagen in Restaurante Tripeiro Rua Passos Manuel 195 te Porto, op enkele minuten lopen van het hoteladres. Het diner dat werd gereserveerd was typisch Portugees te noemen, de een houdt er van de ander vindt het minder. Smaken verschillen.
Bibliotheek Joanina
Bibliotheek Joanina
(Google Maps) Óbidos Óbidos

(Google Maps) Mafra National Palace Mafra National Palace
(Google Maps) Porto tropical Snack-Bar
dag 7, vrijdag 14 september
Op het programma stonden voor deze dag een bezoek aan het Klooster Nossa Senhora do Pilar. Dit was niet mogelijk omdat dat klooster een militair domein is en niet voor bezoek is opengesteld. Verder stond op het programma een wandeling door de historische wijk Ribeira, die niet is gemaakt. Op de eerste dag werd toegevoegd het bezoek aan de wijnkelder van Calem en het proeven van de portwijnen. In de namiddag stond de boottocht op de Douro gepland om 15.00 uur.
We vertrokken uit het hotel om 09.00 uur en maakten een rondrit door de stad tot aan de Atlantische Oceaan, waar we vervolgens een halt hielden bij de verdedigingswerken aan de kust. Na langs het zgn. Engelse strand te zijn gereden hielden we een koffiestop bij een parkje aan de monding van de Douro tegenover de stad Gali. Hier bezochten we een fraai openbaar toilet. Vervolgens reden we naar het centrum van de stad voor een bezoek aan de kathedraal Sé do Porto. Daarna togen we naar de wijnkelders van de Firma Calem voor het proeven van de portwijn en bezichtiging van de wijnkelders waar in het Engels een excursie werd gegeven, die werd aangevuld door onze goede gids Paula. Omstreeks 13.00 uur gebruikten we de lunch in een niet met naam bekend zijnde restaurantje, wat later een miskeuze bleek te zijn. De kwaliteit staat ook niet aangegeven op de gevel! Het adres was Praça do Ribeiro 30 te Porto. De gerechten waren beneden alle kwaliteitspeil en de bestelde pommes frites waren van slechte kwaliteit en warden pas veel later geserveerd na een uitdrukkelijke opdracht, dat deze in het menu zaten. Men kreeg toen met vier personen 1 portie met vier prikkers geserveerd. Was een zeer slechte keuze!
Na deze miskleun van een lunch werd om 15.00 uur ingescheept voor een gezellige boottocht op de Douro, wat een fijne ervaring was. Omstreeks 17.00 uur keerden we weer terug in ons hotel.
(Google Maps) Porto Porto

Kathedraal Porto
dag 8, zaterdag 15 september
Voor deze dag hadden we de bus voor een halve dag ter beschikking!
Op het programma stond een bezoek aan de stad Braga, het Rome van Portugal, gepland. Om 09.00 uur vertrokken we vanaf ons hotel in Porto. In Braga bezochten we allereerst het boven de stad gelegen bedevaartsoord Bom Jesus, dat tot de stad Braga behoort.
Dit was een ware waardevolle toevoeging van onze gids Paula. We hadden er een prachtig uitzicht over de stad Braga omdat het 400 meter boven de stad was gelegen op de berg. De kerk en omliggend park was bijzonder fraai. We hadden dit zeer zeker niet moeten missen.
Na het bezoek aan de fraaie bedevaartskerk dronken we gezamenlijk koffie in een van de gelegenheden. Daarna ging het weer naar beneden, de één per tram aangedreven door waterkracht, de ander te voet over de vele trappen met kruiswegkapellen. Bijna onderaan stapten we vervolgens weer in de bus en gingen we naar de kathedraal van Braga, die zeer de moeite waard was om te bezoeken, met zijn vele kunstwerken. Voor een verder bezoek aan de stad was geen ruimte.
We hadden tenslotte de bus en de gids maar voor een halve dag volgens het reisprogramma! Verscheidene personen hadden er graag wat langer verbleven.
Onderweg naar Porto namen we afscheid van onze zeer fijne gids Paula. Het was een kanjer.
Omstreeks 13.00 uur kwamen we aan bij het hotel in Porto. Tegen half twee genoten we gezamenlijk van de lunch in het naast het hotel gelegen Restaurante Snack-Bar Tropical, Praça da Batalha 132 te Porto. De lunch was van uitstekende kwaliteit en eenieder had meer dan genoeg te eten. Het menu bestond uit een broodje naar keuze met pommes frites en een drankje.
De verdere dag werd ingevuld met een bezoek aan de bezienswaardigheden in Porto of met winkelen.
's Avonds gebruikten we het diner in Restaurante Tripeiro, zoals gisteren beschreven.
Bom Jesus do Monte
Kathedraal Braga
dag 9, zondag 16 september
Om half egen vertrokken we per bus naar de stad Aveiro, het Venetië van Portugal.
Bij aankomst om half 10 dronken we gezamenlijk koffie met de plaatselijke lekkernij.
Daarna was eenieder vrij om de stad te bezoeken of een boottochtje te maken op de kanalen, die tot de zee reikten.
Om 11.45 uur vertrokken we weer uit Aveiro voor de terugreis naar Porto. Volgens het programma hadden we de bus een halve dag ter beschikking!
Omstreeks 13.00 uur kwamen we aan bij ons hotel in Porto. Onderweg namen we afscheid van onze fijne chauffeur Hannibal.
Tegen half twee genoten we gezamenlijk van de lunch in het naast het hotel gelegen Restaurante Snack-Bar Tropical Praça da Batalha 132 te Oporto. De lunch was van uitstekende kwaliteit met een keuze uit een vleesgerecht met verschillende bijlagen en eenieder had meer dan genoeg te eten. Het menu bestond uit een vleesgerecht met pommes frites, rijst en inclusief een drankje, zoals dat elke dag nog mogelijk was geweest.
De verdere dag werd ingevuld met een bezoek aan de bezienswaardigheden in Porto of winkelen. Velen namen de rondtour met de rode, gele of blauwe lijn. Anderen namen de tram, maar kwamen iets slechter uit, omdat lijn 18 uitviel in de loop van de middag.
's Avonds gebruikten we het diner weer in Restaurante Tripeiro.
(Google Maps) Aveiro Aveiro
Aveiro

Restaurante Tripeiro
dag 10, maandag 17 september
In de voormiddag was iedereen vrij tot 12.00 uur om te doen wat hij of zij nog zou willen. We moesten de kamers om 12.00 uur vrijmaken. Om 12.30 uur genoten we gezamenlijk nog van de lunch die van goede kwaliteit was en bestond uit een kotelet met pommes frites en rijst en een drankje.
Na de lunch had men nog gelegenheid tot het nuttigen van een kopje koffie of een drankje.
Om 14.00 uur stapten we in de bus die ons bracht naar de luchthaven van Porto.
De afspraken met de bus en eenmalige chauffeur werden goed nagekomen en verdiend een compliment.
Na circa 15 minuten arriveerden we op de luchthaven van Porto. De incheckprocedure werd vlot afgehandeld. De boardingtime was 15.35 uur. Vervolgens vertrokken we met enige vertraging uit Porto richting Amsterdag met PGA.
Het toestel landde om 20.00 uur op Schiphol na een fijne vlucht.
Vervolgens reisden 15 personen weer naar Zeeland per minibusje, waar men omstreeks half 11 in de avond arriveerde.
 Uw aanvullingen en suggesties zijn welkom. M.v.g. Frans Jacobs
  Top Print
Mw. M. Ammerlaan